Sunday, 5 May 2019

Jangan Makan Mee Segera Ber MSG

Jangan Makan Mee Segera Ber MSG

*Sila beri perhatian.!* Institut Jantung Negara (IJN) telah mengesyorkan agar rakyat Malaysia tidak terlalu memakan *mi segera* kerana ianya adalah *penyebab penyakit jantung* terutamanya oleh *serbuk perasanya*( seasoning powder) Jika anda tidak boleh berbuat demikian, kurangkan separuh dari pengunaan serbuk perasa tersebut dan jangan hirup kuah sup selepas anda mengabiskan mi nya.

*JANGAN MENGABAIKAN PERINGATAN INI* ... Terutamanya bagi mereka yang suka memakan Mi Maggi ...

*Nota dari Pakar Pemakanan: Dietician.*

Seandainya anda membeli mi hakka yg kosong, biasanya apa yang anda perlu buat ialah anda mendidihkan air dan merebus mi tersebut dan kemudian membuang air. Proses Ini akan melembutkan mi tetapi untuk menghalangnya daripada melekat kita perlu menambah sesufu teh minyak kedalam air dan juga mi tersebut perlu di goreng deep fried setengah masak untuk memjadikan mi tersebut garing dan kemudian dilumur dengan tepung untuk mengelakkanmi tersebut daripada melekat semasa di rebus. Oleh itu, apabila anda membeli mi segera, ia telah melalui proses hingga tidak lagi makanan yg sihat dan ini jugalah jenis yang kami gunakan untuk membuat mi goreng dan Maggie juga dibuat dengan cara yang sama, malah ia ditambah dengan MSG / Ajinomoto dan bahan kimia lain.

Sejumlah besar pesakit yang berumur antara 18-24 tahun berakhir dengan pankreatitis sama ada sebagai bengkak atau jangkitan pankreas akibat dari penggunaan mi segera secara kerap ...

Jika kekerapan lebih daripada 3 kali seminggu, maka ia sangat berbahaya ...

APA ITU MSG .

*MSG ialah Mono Sodium Glutamate* sejenis bahan perasa yg mampu merangsang sistem saraf rasa dan otak yg menyebabkan ketagihan secara semulajadi..

AjiNoMoto.. Vedan.. & lain2 adalah jenama termasuk Sedap Rasa, Cukup Rasa, Kicap, Sos, Kiub Pati dan seumpamanya. bahan yg sama iaitu MSG Racun Perasa yg ada dalam setiap makanan segera.. sejuk beku atau di mana2 gerai makanan terutamanya *kedai kedai Masakan Thai - TomYam.. 210%* menggunakan MSG..

Sebab tu bila kita makan makanan segera sampai satu tahap kita akan merasa muak.. tapi selepas bebrapa hari kita terasa nak makan atau masih boleh lagi makan dengan selera seolah-olah rasa muak tu tiada.. kita mudah terangsang dan seolah2 kita tak perasan ketagihan yg alami.. begitu juga dgn masakan Thai.. kita boleh makan TomYam.. Sup ekor.. pakprit dan sebagainya dgn selera sekali..

Walaubagaimana pun jangan risau.. ianya tidak membunuh kita secara mendadak.. insyaaALLAH ianya membunuh anda perlahan lahan.. jadi tiada masalah utk anda terus menikmatinya. Dan nikmatilah mati perlahan lahan tapi segera.

Jenis racun @ bahan kimia yg mampu membunuh kita perlahan2 yg ada dalam setiap makanan yg kita makan setiap hari..

*1- Perasa*
*2- Pewarna*
*3- Penaik*
*4- Penstabil*
*5- Pemanis*
*6- Pengawet*

Sila berkongsi maklumat ini dan membantu menyelamatkan nyawa.

*JAUHI DARI MI SEGERA dan Makanan Di Tempat Yang Menggunakan Perisa Makanan!*
# JAUHIMAGGIE


No comments:

Post a Comment